Kako da prodam svoju kolekciju kovanica?

Kako da prodam kolekciju kovanica?Svoju kolekciju ste možda stvarali godinama ili ste upravo naslijedili kolekciju od svojeg djeda ili oca. Ukoliko ste zainteresirani za numizmatiku, možete nastaviti skupljati, ali ukoliko niste, osnovno pitanje je – što sto time napraviti? Kako kolekciju najbolje unovčiti?

Što ne raditi?

Prije svega treba izbjeći glavne pogrešne korake: odlazak u „otkup zlata“ ili „zalagaonicu“. Otkup zlata i srebra plaća samo vrijednost plemenitih metala (u pravilu ispod burzovne cijene), dok ih novac od ne-plemenitih metala ne zanima, jer se on ne pretapa u plemenitu sirovinu. Zalagaonice se bave širokim asortimanom roba i ne posjeduju stručno znanje o numizmatici koje bi Vam garantiralo najbolju otkupnu cijenu.

Koliko vrijedi moja kolekcija?

Najvažnije je saznati koliko kolekcija vrijedi na tržištu. Vrijednost neke kovanice ovisi o više stvari: koliko je kovanica rijetka, kako je očuvana i kolika je potražnja na tržištu. Iskusni numizmatičar zna točno odmjeriti ove faktore i na taj način napraviti točnu procjenu vrijednosti.

Važno je znati da cijena pri kupovini i prodaji nije jednaka. Kada se kolekcija prodaje, cijena je nešto niža u odnosu na prodajnu, budući da trgovac treba nešto zaraditi na toj transakciji. Taj postotak ovisi o tome koliko kovanica vrijedi i koliko je tražena na tržištu. Što je primjerak skuplji i vrijedniji, to je postotak manji i obrnuto – marža na jeftine i slabo tražene primjerke je velika, budući da malo vrijede i treba puno vremena čekati da se dalje prodaju.

Gdje da prodam svoje kovanice?

Mi već godinama trgujemo numizmatikom i imamo dovoljno iskustva i znanja da Vam možemo ponuditi vrlo povoljne cijene za Vašu kolekciju kovanica. Nema potrebe da gubite vrijeme s otkupljivačima metala i „ekspertima“ bez znanja i iskustva.

Mi uvijek plaćamo više od otkupa zlata i zalagaonica!

Kod nas je isplata odmah u gotovini, bez čekanja i komplikacija. Za sve upite obratite se na Kontakt.