Besplatna procjena numizmatike

Najčešće pitanje koje si laik postavlja kada se sretne s nekom kovanicom ili novčanicom je – koliko to vrijedi? Odgovor na to pitanje nije uvijek jednostavan.

Česti medijski senzacionalistički natpisi sugeriraju da je sva numizmatika užasno rijetka i skupa. Vrhunski neprocjenjivi raritet je naslov koji rado privlači pažnju čitatelja. Pronalazak skrivenog blaga na tavanu je ravan zgoditku na lotu i snovi odjednom postaju stvarnost. Međutim, treba stati na zemlju… realnost je znatno drukčija.

Kao i kod svih drugih kolekcionarskih predmeta, postoje rijetki i skupi primjerci, kao i oni jeftini. Najlakše je laiku numizmatiku usporediti s automobilima. Rolls-Royceva i Bugattija na tržištu ima malo i vrlo su skupi jer su rijetki i luksuzni. Starijim primjercima samo raste cijena. Tako i vrhunskim kovanicama (koje su bile skupe po izdavanju) s vremenom samo raste cijena. Srednja klasa starijih vozila vrijedi samo ako je očuvana. Krama je bila jeftina i ostaje jeftina. S time da i krama od vozila može biti nešto vrijednija ako je stara, ali pod uvjetom da je dobro očuvana. Tako je i s numizmatikom. Očuvanost igra ogromnu ulogu.

Što je veća potražnja za nekim materijalom, to mu je i cijena veća. Npr. vozila marke VW (osobito Golf) imaju uvijek dobru potržanju, pa im je cijena nešto veća i stabilna. Materijal za kojim nema potražnje se slabo prodaje i kupuju ga samo kolekcionari početnici po minimalnim cijenama. Isto tako kao što će i vozači početnici kupiti nekog polovnjaka, kojeg će jednog dana škartirati i prebaciti se na nešto bolje.

Za procjenu vrijednosti su bitni dakle sljedeći faktori: očuvanost, rijetkost i potražnja na tržištu. Bez ta tri elementa ne može se upustiti u procjenu vrijednosti.

Svima kojima treba procjena numizmatike, neka se jave putem Kontakta. Besplatno procjenjujemo pojedinačne komade. Za procjenu cijele zbirke treba puno vremena, tako da takve poslove ne možemo obavljati besplatno.